Pekara Pons Doo, Slavka Krupeža 77, Čačak | Tel/Fax: +381 32 357 087

| Dostava | Česta pitanja | EN

ZAŠTO HLEB UVEK PADA NA NAMAZANU STRANU?

03.12.2021

Iskaz Marfijevog zakona je svima poznat: Ako išta može poći naopako, poći će. Jedan od omiljenih i svima poznatih primera kod nas je: Zašto hleb uvek pada na namazanu stranu?

U ovu problematiku uključili su se i naučnici. Britanski naučnik, Robert Metjuz, dobitnik je Ig Nobelove nagrade 1996. godine za naučni rad o ovoj pojavi (Ig Nobelova nagrada dodeljuje se za najotkačenija, trivijalna, naučna dostignuća).

U svojoj studiji Metjuz je istakao da hleb pada na namazanu stranu zbog "fundamentalnih konstanti" univerzuma, kao što je gravitacija.

Zaključak naučinika je sledeći: Hleb u preko 60% slučajeva pada na namazanu stranu zbog visine stola. Ukoliko bi visina stola bila 3 metra, kriška hleba bi imala vremena da napravi pun krug i izbegne pad na namazanu stranu.