ZAŠTO HLEB UVEK PADA NA NAMAZANU STRANU?
Iskaz Marfijevog zakona je svima poznat: Ako išta može poći naopako, poći će. Jedan od omiljenih i svima poznatih primera kod nas je: Zašto hleb uvek pada na namazanu stranu?
U ovu problematiku uključili su se i naučnici. Britanski naučnik, Robert Metjuz, dobitnik je Ig Nobelove nagrade 1996. godine za naučni rad o ovoj pojavi (Ig Nobelova nagrada dodeljuje se za najotkačenija, trivijalna, naučna dostignuća).
U svojoj studiji Metjuz je istakao da hleb pada na namazanu stranu zbog "fundamentalnih konstanti" univerzuma, kao što je gravitacija.
Zaključak naučinika je sledeći: Hleb u preko 60% slučajeva pada na namazanu stranu zbog visine stola. Ukoliko bi visina stola bila 3 metra, kriška hleba bi imala vremena da napravi pun krug i izbegne pad na namazanu stranu.